ARMSVED

 

bilbil3

 

Overdreven underarmsved (aksillær hyperhidrose) er kendetegnet ved ukontrollerbar sved under armene, hvorved sveden løber ned langs kroppen og danner store pletter på tøjet. Dette resulterer i stort ubehag og skam over de tydelige svedmærker på ens tøj. Derfor planlægger en person med aksillær hyperhidrose dagligt nøje sit tøjvalg og skifter tøj flere gange om dagen for at undgå pinlige episoder. 

 

I armhulen findes både ekkrine og apokrine svedkirtler. De ekkrine svedkirtler indeholder vand og kogesalt, og det er ofte dem, der er involveret i aksillær hyperhidrose. Derfor lugter personer med denne hyperhidroseform oftest heller ikke mere end personer med normal svedtendens under armenene. 

 

Hvis du oplever lugtgener i forbindelse med armsved, kan det skyldes en større mængde af aporkrine svedkirtler, da disse svedkirtlers energirige, olierede sved kan fremkalde svedlugt. For at komme lugten til livs er det vigtigt med grundig vask under armene, så alle bakterier fjernes.

Til behandling af underarmsved bruges antiperspiranter, indsprøjtniger med botolinum toxin, operation og i nogle tilfælde medicin. Du kan læse meget mere om de forskellige behandlingsformer  under behandling her på siden.