shutterstock_343490858

      FORSTÅ SVED

 

shutterstock_57513589

 

Sved er essentielt for menneskets overlevelse og fungerer som kroppens køleanlæg, der forhindrer overophedning. På vores hænder og fødder hjælper sveden os også til at gribe bedre og stå fast.

 

Der findes 2-4 millioner svedkirtler på vores kroppe. Størstedelen af dem kaldes eccrine svedkirtler og findes i stort antal på fodsålerne, håndflader, panden, kinder og i armhulerne. Eccrine svedkirtler udskiller lugtfri, klar væske, der hjælper kroppen med at kontrollere dens temperatur. Det er generelt sveden fra de eccrine svedkirtler, der er involveret i forbindelse med hyperhidrose.

 

Den anden type svedkirtler er de apocrine svedkirtler, og disse findes hovedsageligt i armhulerne og omkring kønsdelene. Disse producerer en tryk olielignende væske, der skaber vores kropslugt, når den kommer i kontakt med bakterierne på vores hudoverflade. Eftersom de appocrine svedkirtler ikke er specielt involveret i hyperhidrose-sygdommen, lugter en hyperhidrosepatient ofte ikke mere af sved end personer uden hyperhidrose.

 

Både de eccrine og de appocrine svedkirtler aktiveres af nerverne. Disse nerver responderer på forskellige stimuli såsom:

 

  • besked fra hjernen om at kroppen er for varm
  • hormoner
  • følelser
  • fysisk aktivitet

 

På grund af de forskellige stimuli, der får os til at svede, oplever flere hyperhidrosepatienter, at de ikke sveder ligeså meget, når de er alene og ikke udsættes for så mange stimuli fra omverdenen. Personer med hyperhidrose lider altså ikke af social fobi, der således skulle få dem til at svede mere, når de er sammen med andre mennesker. Personer med hyperhidrose vil i stedet kunne udvikle en form for social angst på grund af deres øgede svedtendens.