GENERALISERET SVED

 

generelt

 

Generaliseret sved (generaliseret hyperhidrose) er overdreven sved fra flere områder på kroppen. Det kan f.eks. være en kombination af overdreven ansigtssved, rygsved og lyskensved. Personer med generaliseret sved har ofte meget planlægningsarbejde i løbet af dagen for at få deres hverdag til at fungere. De skal nøje udvælge tøj og er nødsaget til at medbringe skiftetøj til hele dagen.

 

Ligesom med alle andre former for hyperhidrose skal der ikke særligt meget anstrengelse eller stress til før svedresponsen udløses for personer med generaliseret hyperhidrose. Patienterne beskriver ofte deres sygdom som en følelse af, at der er noget galt med temperaturreguleringen i kroppen.

 

Generaliseret sved eller kompensatorisk sved kan være en bivirkning, hvis man har fået foretaget en ETS-operation (læs mere om dette under "Til sympatektomi patienter" under behandling). Sveden kan også opstå på grund af en anden sygdom eller medicin, hvorved det vil blive karakteriseret som sekundær hyperhidrose. Ved sekundær hyperhidrose bør du gå i dialog med din læge, så du kan blive udredt for, hvilken sygdom medfører øget svedtendens hos dig. 

Den mest almindelige behandling til generaliseret hyperhidrose er medicinsk behandling, antiperspirant (som creme) og indsprøjtninger med botulinum toxin. Læs om behandlingsmulighederne under behandling her på hjemmesiden.