HÅNDSVED

 

haaaand

 

Overdreven håndsved (palmar hyperhidrose) er en tilstand, der er ekstremt stressende, pinlig og ødelæggende for ens selvværd. Sygdommen hindrer flere personer i skolearbejde, jobfunktioner, almindelig husligt arbejde, socialt samvær m.m.  For de personer, der lider af overdreven håndsved, kan der også opstå flere pinefulde situationer, så som at skulle give hånd eller lave papirarbejde. At leve med palmar hyperhidrose har således stor betydning for de handlinger, man foretager sig. 

 

Det er nødvendigt at have fugtige hænder for at opnå en optimal gribefunktion, men for de personer, der lider af overdreven håndsved, vil det tværtimod føre til et dårligere greb. Konstante afbrydelser med få minutters mellemrum er nødvendige for at tørre hænderne, så man kan arbejde videre igen, inden hænderne igen skal tørres.

 

Det skaber frustration, koncentrationsbesvær, og man bliver ked af det. Personer med overdreven håndsved oplever derfor ofte at have en dårligere livskvalitet, faktisk den dårligste livskvalitet af alle patienter med en dermatologisk sygdom. 

 

Der findes flere måder, hvorpå man kan behandle overdreven håndsved. De mest brugte er antiperspiranter, ionteferese, indsprøjtniger med botolinum toxin, evt. medicinsk behandling og operation. Hyperhidroseforeningen vil dog ikke anbefale operation, hvilket du kan læse mere om i punktet "Til sympatektomi patienter" under behandlingsformer. Læs mere om alle behandlingsformer under behandling her på hjemmesiden.