shutterstock_343490858

      HYPERHIDROSE & LIVSKVALITET

 

bilbil10

 

I forbindelse med hyperhidrose kan man ofte få den indskydelse, at øget svedtendes skyldes angst, stress eller nervøsitet. I flere tilfælde ses det dog omvendt, at hyperhidrose medfører, at personer udvikler socialangst eller depression, fordi de føler sig hæmmet af sygdommen. Det er altså sveden, der medfører den dårligere psyke og ikke omvendt.

 

Patienter med hyperhidrose har dårligere livskvalitet end patienter med psoriasis og endda lige så dårligt livskvalitet, som nyrepatienter i dialyse. Der er ingen tvivl om, at hyperhidrose er en belastning for det psykiske velvære og livskvaliteten. Hyperhidrose kaldes det tavse handicap, fordi patienter med hyperhidrose ikke tør at tale om sygdommen. Det kan endda i værste grad udvikle sig til selvmordstanker. 

 

Sygdommen kan være meget styrende i forhold til planlægning og indretning af ens liv. Nogle fravælger at stifte familie, sociale arrangementer eller tager specifikke karrierevalg, såsom nattearbejde, der bedre kan tilpasses efter deres hyperhidrose. 

 

Hvis man har udviklet angst eller depression, kan det være en mulighed at snakke med en psykolog eller gå til mindfulness for at bryde den onde cirkel og de tankemønstre, som man har udviklet i forbindelse med hyperhidrose. Tankemønstrene kan virke forstærkende på svedtendensen. Hvis man er studerende kan man ofte via sit studie modtage gratis psykologhjælp. Tal med din uddannelsesinstitution om dette. 

 

Det er vigtigt, at man taler med andre om sit svedproblem og dermed hjælpe til at bryde tabuet. Tal med din familie, venner og læge omkring svære situationer, og hvordan der eventuelt kan findes en behandlingsløsning. Mange patienter oplever også, at åbenhed omkring deres øgede sved hjælper dem til at være afslappet blandt andre mennesker. 

 

Har du et barn, der lider af hyperhidrosis er det vigtigt, at du lytter og støtter barnet. Tal med en læge og find en behandlingsmulighed til dit barn - læs mere om børn med hyperhidrose her på siden.