shutterstock_84965533

      PRIMÆR HYPERHIDROSE

 

bilbil9

 

Primær hyperhidrose referere til en sygdom, der ikke opstår på grund af en anden sygdomstilstand eller som bivirkning af medicin. Det er altså en sygdom, man er født med, og den kan give videre til ens børn. Ofte vil personer med primær hyperhidrose opleve at have et antal familiemedlemmer med lignende symptomer. 

 

Primær hyperhidrose kan opdeles i primær fokal og primær generel hyperhidrose. Primær fokal hyperhidrose forekommer, modsat generel og sekundær hyperhidrose, symmetrisk på kroppen, dvs. at både den venstre og den højre del af kroppen er påvirket ens. Tilstanden begynder oftest i barndommen eller teenageårene og kan ramme flere steder på kroppen, eksempelvis hænder, fødder og armhuler, mens primær generel hyperhidrose er overdreven svedtendens på hele kroppen.

 

Hvorvidt du har primær hyperhidrose eller sekundær hyperhidrose kan afgøres ved at stille dig selv en række spørgsmål. 

 

  • Har du oplevet overdreven sved i mere end seks måneder uden anden bagvedliggende årsag?

 

Hvis du kan svar ja til dette punkt, kan du gå videre med de næste spørgsmål:

 

  • Er din sved bilateral og relativ symmetisk, dvs. du sveder lige meget på begge sider af din krop?
  • Påvirker din overdreven sved dine daglige aktiviteter? 
  • Oplever du overdreven sved mindst en gang om ugen?
  • Startede din overdreven sved, før du blev 25 år?
  • Har du andre i familien, der også sveder meget? 

 

Hvis du kan svare ja til størstedelen af de ovenstående spørgsmål, kan du med stor sandsynlighed have primær hyperhidrose, og du bør få din egen læge til at henvise dig til en dermatolog, der kender til behandling af hyperhidrose. 

 

Kan du ikke svare ja til flere af spørgsmålene, har du måske i stedet sekundær hyperhidrose. 

 

 


 

      SEKUNDÆR HYPERHIDROSE

 

shutterstock_420531400

 

Den øgede svedtendens ved sekundær hyperhidrose opstår som bivirkning til en anden bagvedliggende sygdom eller behandling. Sekundær hyperhidrose kan eksempelvis opstår i forbindelse med stofskifte sygdomme eller som bivirkning ved indtagelse af forskellige lægemidler. 

 

Modsat primær hyperhidrose oplever personer med sekundær hyperhidrose, at de har øget svedtendens på større dele af kroppen.

 

Behandling af sekundær hyperhidrose involverer oftest først en klarlæggelse af, hvilken underliggende sygdom eller medicinsk behandling, der medfører sveden. Gå til egen læge, hvis du er i tvivl om, hvorfor du sveder mere end normalt. 

 

Medicinpræparater-sekundær-hyperhidrose 

Sygdomme-og-tilstande-sekundær-hyperhidrose 

 


 

      ARMSVED

 

bilbil3

 

Overdreven underarmsved (aksillær hyperhidrose) er kendetegnet ved ukontrollerbar sved under armene, hvorved sveden løber ned langs kroppen og danner store pletter på tøjet. Dette resulterer i stort ubehag og skam over de tydelige svedmærker på ens tøj. Derfor planlægger en person med aksillær hyperhidrose dagligt nøje sit tøjvalg og skifter tøj flere gange om dagen for at undgå pinlige episoder. 

 

I armhulen findes både ekkrine og apokrine svedkirtler. De ekkrine svedkirtler indeholder vand og kogesalt, og det er ofte dem, der er involveret i aksillær hyperhidrose. Derfor lugter personer med denne hyperhidroseform oftest heller ikke mere end personer med normal svedtendens under armenene. 

 

Hvis du oplever lugtgener i forbindelse med armsved, kan det skyldes en større mængde af aporkrine svedkirtler, da disse svedkirtlers energirige, olierede sved kan fremkalde svedlugt. For at komme lugten til livs er det vigtigt med grundig vask under armene, så alle bakterier fjernes.

Til behandling af underarmsved bruges antiperspiranter, indsprøjtniger med botolinum toxin, operation og i nogle tilfælde medicin. Du kan læse meget mere om de forskellige behandlingsformer  under behandling her på siden. 

  


      HÅNDSVED

 

haaaand

 

Overdreven håndsved (palmar hyperhidrose) er en tilstand, der er ekstremt stressende, pinlig og ødelæggende for ens selvværd. Sygdommen hindrer flere personer i skolearbejde, jobfunktioner, almindelig husligt arbejde, socialt samvær m.m.  For de personer, der lider af overdreven håndsved, kan der også opstå flere pinefulde situationer, så som at skulle give hånd eller lave papirarbejde. At leve med palmar hyperhidrose har således stor betydning for de handlinger, man foretager sig. 

 

Det er nødvendigt at have fugtige hænder for at opnå en optimal gribefunktion, men for de personer, der lider af overdreven håndsved, vil det tværtimod føre til et dårligere greb. Konstante afbrydelser med få minutters mellemrum er nødvendige for at tørre hænderne, så man kan arbejde videre igen, inden hænderne igen skal tørres.

 

Det skaber frustration, koncentrationsbesvær, og man bliver ked af det. Personer med overdreven håndsved oplever derfor ofte at have en dårligere livskvalitet, faktisk den dårligste livskvalitet af alle patienter med en dermatologisk sygdom. 

 

Der findes flere måder, hvorpå man kan behandle overdreven håndsved. De mest brugte er antiperspiranter, ionteferese, indsprøjtniger med botolinum toxin, evt. medicinsk behandling og operation. Hyperhidroseforeningen vil dog ikke anbefale operation, hvilket du kan læse mere om i punktet "Til sympatektomi patienter" under behandlingsformer. Læs mere om alle behandlingsformer under behandling her på hjemmesiden.

 

 


 

      FODSVED

 

bilbil11 

 

Overdreven fodsved (plantar hyperhidrose) er en tilstand, hvor fødderne er drivende våde det meste af dagen. Personer med overdreven fodsved oplever at sætte våde fodaftryk på gulve, og derfor beholder de oftest også skoene på. Samtidig kan den overdrevne fodsved medføre, at skoene hurtigere går i stykker og må skiftes ud oftere, hvilket er omkostningsfuldt.

 

Om sommeren kan det være en udfordring at have bare fødder i sandaler eller klipklapper, da man ofte oplever at glide rundt i skoene. Det samme gælder ved gulve med glatte overflader. Her er der risikoen for, at man glider og falder pga. konstant våde fødder som følge af sveden. Om vinteren fortsætter den overdrevne fodsved, selvom det er minusgrader, hvilket er ubehageligt og kan føre til forfrysninger.

 

Forskellige former for pudder kan hjælpe med at absorbere sveden, men der skal rigtig behandling til for at komme problemet ordentlig til livs. De mest brugte behandlingsformer er iontoferese, indsprøjtniger med botolinum toxin, evt. medicinsk behandling. Du kan læse mere om forskellige behandlingsmuligheder til overdreven fodsved under behandling her på hjemmesiden. 

 

 


 

   ANSIGTS OG HOVEDBUNDSSVED

 

head

 

Overdreven ansigtssved og hovedbundssved (craniofacial hyperhidrose) kan opleves meget generende for personer, der lider af det. Ansigtet er dit spejl til omverden, og sveden i ansigtet er altid synligt for offentligheden, og dermed er det svært at ”skjule” problemet. Det medfører i flere tilfælde, at personer med overdreven ansigtssved bl.a. fravælger jobfunktioner og sociale arrangementer.

 

At gå til bussen, handle ind eller at sidde i et varmt lokale kan være nok til, at sveden løber ned i øjnene på patienterne med overdreven ansigtssved. Saltene fra sveden sviger i øjnene og gør det endnu mere ulideligt at lide af craniofacial hyperhidrose. 

 

Ansigtssved og hovedbundssved kan behandles med bl.a. antiperspirant cremer, medicin og indsprøjtniger med botolinum toxin. Læs om behandlingstyperne under behandling her på hjemmesiden. 

 

 


     LYSKENSVED

 
 bilbil6

 

Overdreven lyskensved (inguinal hyperhidrose) kan være meget generende i hverdagen. Personer, der lider af overdreven lyskensved, må ofte nøje planlægge tøjvalg, da de sveder igennem undertøj og bukser. Det kan samtidig være frustrerende og pinligt at sætte svedmærker på stole, især i forbindelse med sociale arrangementer. På samme måde som under armene findes også i lysken ekkrine og apokrine svedkirtler. Hvis der i lysken er et øget antal apokrine svedkirtler, kan den øgede svedtendens også føre til lugtgener.

 

Forskellige former for pudder kan hjælpe med at absorbere sveden, men der skal rigtig behandling til for at komme problemet ordentlig til livs. Eksempelvis indsprøjtniger med botolinum toxin eller medicinsk behandling kan anvendes, som behandlingsform til sved i lysken. Du kan læse mere om forskellige behandlingsmuligheder til overdreven sved i lysken under behandling her på hjemmesiden. 

 

 


 

     GENERALISERET SVED

 

generelt

 

Generaliseret sved (generaliseret hyperhidrose) er overdreven sved fra flere områder på kroppen. Det kan f.eks. være en kombination af overdreven ansigtssved, rygsved og lyskensved. Personer med generaliseret sved har ofte meget planlægningsarbejde i løbet af dagen for at få deres hverdag til at fungere. De skal nøje udvælge tøj og er nødsaget til at medbringe skiftetøj til hele dagen.

 

Ligesom med alle andre former for hyperhidrose skal der ikke særligt meget anstrengelse eller stress til før svedresponsen udløses for personer med generaliseret hyperhidrose. Patienterne beskriver ofte deres sygdom som en følelse af, at der er noget galt med temperaturreguleringen i kroppen.

 

Generaliseret sved eller kompensatorisk sved kan være en bivirkning, hvis man har fået foretaget en ETS-operation (læs mere om dette under "Til sympatektomi patienter" under behandling). Sveden kan også opstå på grund af en anden sygdom eller medicin, hvorved det vil blive karakteriseret som sekundær hyperhidrose. Ved sekundær hyperhidrose bør du gå i dialog med din læge, så du kan blive udredt for, hvilken sygdom medfører øget svedtendens hos dig. 

Den mest almindelige behandling til generaliseret hyperhidrose er medicinsk behandling, antiperspirant (som creme) og indsprøjtninger med botulinum toxin. Læs om behandlingsmulighederne under behandling her på hjemmesiden.